3 Temmuz 2025 tarihli, 32945 sayılı Resmi Gazete'de, Sanayi Bakanlığının yönetiminde olacak olan Teknoloji ve Yenilik Odaklı Girişimlerin Belirlenmesi ve Belgelendirilmesine Dair Yönetmelik yayınlandı. Buna göre, yönetmelikte belirtilen kriterleri yerine getiren ve başvuruda bulunan şirketlere Teknogirişim Rozeti verilecek.
Peki tam olarak ne oluyor bu Teknogirişim Rozeti ? Bilindiği üzere, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı genel olarak KOSGEB ve TÜBİTAK üzerinden destekler sağlarken, gerek Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, gerek ARGE bölgeleri, gerekse TEKMER bünyelerinde olan işletmeleri öncelikli tutmaktadır. Yine aynı şekilde bu bölgelerde bulunan işletmelere "teknoloji ve yenilik odaklı, ölçeklenebilir iş modellerine sahip girişimlerin belirlendiği ve belgelendirildiği bir sistem" gibi tanımlama yaparak, bu rozeti 3 yıllığına sağlıyor. 3 yıl boyunca sunulacak bir çok imkan ve avantajdan öncelikli olarak faydalanacak olan işletmelerin belirlenmesindeki bir diğer kriter ise, KOBİ olmaları ve KOBİ Vasfı Belgesine sahip, Şahıs ya da Şirket işletmesi olacaklar, 15 yıldan daha önce kurulmuş olması gerekecek, kısaca yasa çıktığında, 2011 yılı ve sonrasında kurulan işletmeler bu imkandan faydalanacak.
Peki bu rozete nasıl başvuru yapılıyor? Bahsettiğimiz Teknogirişim Rozetini sağlayan kuruluş, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Müdürlüğü olduğu için teknogirisim.sanayi.gov.tr websitesi adresinden başvuru yapacak şirketin imza yetkili ve sorumlusu olan ortağın e-devlet şifresiyle başvuru yapılıyor. Yapılan bu başvuru bir değerlendirmeden geçiyor ve onaylanıyor ya da revizyon için 90gün süre veriliyor. Burada önemli olan durum, doğrudan belgelendirme koşullardır. TGB’den kabul almak, KOSGEB TEKMER’den kabul almak, TÜBİTAK 1512 veya TÜBİTAK 1812 programlarından destek almak ya da destek sürecinin halen devam ediyor olması doğrudan belgelendirme koşulları içerisinde yer alıyor. Eğer Doğrudan belgelendime kapsamında değilseniz, kuruma sunacağınız projenizin ekonomik ve toplumsal etkisinin yanında girişiminizin de büyüme performansıyla birlikte ölçeklendirilmesinde katkısı olması, ARGE kapasitesi neticesinde çıktılarının yenilikçi ve özgün yönlerinin olması değerlendirilir. Zaten Teknokent bölgesinde yer alan işletmelerin projeleri bu kapsamda değerlendirilmektedir. Keza sunacağınız projelerin de bu minvalde hazırlanması büyük önem arz etmektedir.
Rozetinizi aldıktan sonra, yönetmelik gereği, 3yıl boyunca, işletmenizde gerçekleşecek yenilik ve değişiklikleri yönetmelikte belirtilen sürelerde hep güncel kalacak şekilde bildirmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte Milli Teknoloji Müdürlüğü belirli periyodlarla belge ve bilgi talep ederlerse, bunlara da aynı hızda dönüş yapmak zorundadır. Rozetin sağlayacağı işbirliği fırsatları ve yatırımcı fırsatlarından faydalanmak adına, aktif olarak teknogirisim.sanayi.gov.tr adresinin takip edilmesi menfaat icabı olacaktır.